Πώς να προστατευτούμε από τη γρίπη
07/12/2016
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και είναι πολύ μεταδοτική .Η μετάδοση γίνεται από ανθρώπους που είναι άρρωστοι και έχουν συμπτώματα μέσω των σταγονιδίων από εκκρίσεις της μύτης και του στόματος, κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια όπως πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση και καταρροή, φτέρνισμα πόνος στους μύες, κακουχία. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω ηλικίας ή άλλων ιατρικών παθήσεων κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να είναι και θανατηφόρες.
Από τη γρίπη κινδυνεύουν περισσότερο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή όλοι οι άνθρωποι ηλικίας από 60 ετών και άνω, καθώς και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα, της καρδιάς, των νεφρών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή παχυσαρκία, νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μεταμόσχευση οργάνων καθώς επίσης οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας κατά της γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς επίσης και σε όσους φροντίζουν παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή ασθενείς με σοβαρές παθήσεις , στις έγκυες, στις λεχώνες και στις γυναίκες που θηλάζουν, στους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, στους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, αστυνομικών-στρατιωτικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
Μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και όσοι δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά θέλουν να αποφύγουν τη νόσηση από τη γρίπη.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές, διατίθεται δωρεάν με συνταγογράφηση ακόμα και σε όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ. Είναι προτιμότερο να γίνει νωρίς δηλαδή κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο. Αν για κάποιο λόγο δεν έχει γίνει μέχρι τότε, συστήνεται παρόλα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισης της γρίπης.
Μερικοί απλοί κανόνες ώστε να μην αρρωστήσουμε και να μην μεταδώσουμε τη γρίπη : αποφεύγουμε την επαφή με άρρωστους και την παρατεταμένη παρουσία σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμενους χώρους. Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε με αλκοολούχα αντισηπτικά ειδικά όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.
Αν αρρωστήσουμε παραμένουμε στο σπίτι, φτερνιζόμαστε και βήχουμε σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα μας και όχι στην παλάμη, πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και δεν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επισκεπτόμαστε άμεσα το γιατρό σε περίπτωση που αρρωστήσουμε και ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή αν τα συμπτώματα μας είναι παρατεταμένα (πάνω από 3-4 ημέρες) και μας ανησυχούν.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη γρίπη ενημερωθείτε από το θεράποντα ιατρό σας ή από εξουσιοδοτημένες ιατρικές πηγές.