Καρκίνος του προστάτη και προληπτικός έλεγχος


Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος έχει πάρει την ονομασία του από την ανατομική του θέση καθώς προΐσταται της ουροδόχου κύστεως στους άντρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη αιτία θανάτου στατιστικά στις μέρες μας μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη ΔΕΝ δίνει συμπτώματα άρα γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη σημασία της πρόληψης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επειδή , στατιστικά μιλώντας, ένας στους επτά άντρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του θα πρέπει όλοι οι άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και άνω να επισκέπτονται μία φορά το χρόνο τον ουρολόγο τους για εξέταση.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου, συνίσταται η πρώτη εξέταση στον ουρολόγο να γίνει σε ακόμα μικρότερη ηλικία (40-45 ανάλογα το οικογενειακό ιστορικό), καθώς είναι στατιστικά επιβεβαιωμένη η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άντρες των οποίων συγγενής 1ου βαθμού έχει νοσήσει.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, εκτός της ηλικίας και της κληρονομικότητας, είναι η φυλή (αυξημένη επίπτωση νόσου σε άντρες της μαύρης φυλής), αλλά και διατροφικές συνήθειες (έχει διαπιστωθεί ότι δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες δρα ευεργετικά, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Εκτός από την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο , ένα επιπλέον βασικό όπλο του ουρολόγου στην διάγνωση της νόσου είναι το περιβόητο PSA (προστατικό αντιγόνο).

Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι το PSA δεν είναι καρκινικός δείκτης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής προσέρχεται έντρομος στον ουρολόγο με αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, όπου στα πλαίσια του γενικού ελέγχου έχει κάνει και εξέταση PSA η οποία ανευρίσκεται αυξημένη, θεωρώντας σίγουρο ότι έχει καρκίνο.

Η τιμή του προστατικού αντιγόνου έχει τεράστια σημασία για τον ουρολόγο, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η διακύμανση της τιμής του στο χρόνο και όχι η τιμή καθεαυτή.

Συνυπολογίζεται πάντα με την δακτυλική εξέταση,το ιστορικό καθώς και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Υπάρχουν καταστάσεις που ανεβάζουν την τιμή του PSA, όπως μια φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα), η υπερπλασία αυτού χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό.