Καλοκαίρι και η υγεία της γυναίκας


Καλοκαίρι...η εποχή των διακοπών,της ανεμελιάς,της διασκέδασης,της ανόδου της λίμπιντο,η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας,χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις και ενημέρωση.
Έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών,οι οποίες αφέθηκαν στην απόλαυση και την ανεμελιά της εποχής.

Η γυναίκα πρέπει να επιδείξει περισσότερη προσοχή στην φροντίδα και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι.Ο γυναικείος κόλπος οφείλει την ευρωστία του στην διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας.Η φυσιολογική χλωρίδα είναι πλούσια σε λακτοβακίλλους,οι οποίοι με την παραγωγή γαλακτικού οξέως σταθεροποιούν το ph του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 3,8 και 4,5.Μαζί με αυτά τα ‘’καλά’’ μικρόβια μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα μη επιθυμητά,τα οποία βρίσκονται σε καταστολή ή σε αδυναμία ανάπτυξης εξαιτίας της ισορροπίας και του ιδανικού περιβάλλοντος στον κόλπο.

Κίνδυνοι για τη γυναίκα

Όταν διαταραχθεί αυτή η εύθραυστη ισορροπία,επέρχονται προβλήματα,όπως κολπίτιδες και μυκητιάσεις.Η κολπική χλωρίδα μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες,όπως άγχος,ορμονικές αλλαγές (π.χ. στην εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση),μεταβολικές διαταραχές(π.χ. σακχαρώδης διαβήτης),συχνές κολπικές πλύσεις,έμμηνο ρύση,σεξουαλική επαφή,λήψη αντιβιοτικών,ενδοκολπικές θεραπείες,χρήση ακατάλληλων μη εξειδικευμένων προϊόντων υγιεινής.
 Kολπικές ενοχλήσεις όπως ο κνησμός,η αίσθηση καύσου,οι δύσοσμες και υπερβολικές εκκρίσεις,ο πόνος και η ενόχληση κατά την επαφή,είναι ενδείξεις βακτηριακής ή μυκητιασικής μόλυνσης.Η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και για πιθανή εκτέλεση καλλιέργειας κολπικού υγρού.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις οφείλονται κυρίως στο μύκητα του γένους candida.Οι μύκητες αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα υγρά και ζεστά,υγρά πατώματα κοινόχρηστων χώρων(γυμναστήρια,αποδυτήρια..),πισίνες,βρεγμένες πετσέτες και βρεγμένη άμμο.Η μυκητίαση,συνήθως,δεν μεταδίδεται από το θαλασσινό νερό,εκτός εάν είναι μολυσμένο.Όταν έχει εγκατασταθεί η μυκητιασική λοίμωξη,τα συμπτώματα είναι φαγούρα,ερυθρότητα στα έξω γεννητικά όργανα,παχύρρευστες λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο,ενόχληση-πόνος κατά την επαφή.Η θεραπεία βασίζεται σε αντιμυκητιασικά φάρμακα,τοπικά ή/και από του στόματος.

Οι κολπίτιδες είναι αρκετά συχνές το καλοκαίρι και οφείλονται κυρίως σε μικροοργανισμούς όπως ο αιμόφιλος του κόλπου,τα μυκοπλάσματα,οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια.Εάν νοιώσετε αίσθημα καύσου,τσούξιμο στα έξω γεννητικά όργανα  και/ή έχετε πρασινοκίτρινες ή πυώδεις εκκρίσεις,πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για θεραπεία.

Μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τις κολπίτιδες-μυκητιάσεις είναι να αποφεύγεται το κολύμπι σε μη καθαρές πισίνες και μολυσμένα νερά,η αντικατάσταση του μαγιώ στο τέλος του μπάνιου με ένα στεγνό,η χρήση στεγνών και καθαρών πετσετών,η χρήση υγρών μαντηλακιών εξειδικευμένων για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής(για τις ώρες εκτός σπιτιού,στη θάλασσα,στην πισίνα),η χρήση κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων για την ευαίσθητη περιοχή,η αποφυγή στενών συνθετικών ρούχων και εσωρούχων και η χρήση αντίστοιχων βαμβακερών,ώστε να μην παρέχεται περιβάλλον υγρό και ζεστό,το οποίο είναι πρόσφορο για την ανάπτυξη των μυκήτων.Πολύ σημαντική είναι και η τακτική χρήση τοπικών προϊόντων ενίσχυσης της χλωρίδας του κόλπου,πλούσιων σε λακτοβακίλλους.Ο γυναικολόγος σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για τα κατάλληλα προϊόντα και την εξατομικευμένη θεραπεία,όπως επίσης,για το εάν χρειάζεται να λάβει θεραπεία και ο σύντροφος.

Αποτέλεσμα  των ευκαιριακών και όχι μόνο(κυρίως χωρίς προφύλαξη)σεξουαλικών επαφών,απόρροια της ξεγνοιασιάς,υπέρβασης των συμβατικών κανόνων,αναζήτησης νέων εμπειριών,μπορεί να είναι και τα αφροδίσια νοσήματα.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων-HPV,ο οποίος ευθύνεται για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας(πιό συχνά),κόλπου-αιδοίου,πρωκτού και φάρυγγα(πιό σπάνια),τα χλαμύδια,ο έρπητας των γεννητικών οργάνων,η γονόρροια,η σύφιλη,οι ηπατίτιδες Β και C,το AIDS είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την υγεία.Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός,ότι σε κάθε επεισόδιο χλαμυδιακής λοίμωξης,αυξάνεται το ποσοστό υπογονιμότητας κατά 10-15%.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την χρήση του προφυλακτικού ως μοναδικού μέσου πρόληψης των αφροδίσιων νοσημάτων,καθώς και την αύξηση των ανεπιθυμήτων κυήσεων που παρατηρείται το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής χρήζουν οι εγκυμονούσες,οι οποίες λόγω της έντονης ζέστης,της αυξημένης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών,έρχονται αντιμέτωπες με λιποθυμικά επεισόδια.Η λύση έγκειται σε απλά μέτρα,όπως πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων υγρών,παραμονή σε δροσερό περιβάλλον,χρήση ανοιχτόχρωμων και άνετων βαμβακερών ρούχων,αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας .Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία,ιδίως τις ώρες 11.00-16.00.Η ηλιοθεραπεία  πρέπει να γίνεται πάντα με χρήση αντιηλιακού εγκεκριμένου για εγκυμοσύνη.

Τέλος,οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές,εξαιτίας της αφυδάτωσης που προέρχεται από την αυξημένη εφίδρωση,τη μειωμένη πρόσληψη υγρών,την αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς και λόγω της μεταφοράς μικροβίων από τη γειτονική περιοχή του πρωκτού,κυρίως εξαιτίας της ελλειπούς-λανθασμένης υγιεινής και της σεξουαλικής επαφής.Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί να είναι τσούξιμο,πόνος ή ενόχληση στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση,εμφάνιση μικρών ποσοτήτων αίματος στα ούρα,πόνος στην οσφυική περιοχή,δεξιά ή αριστερά και εμφάνιση πυρετού.

Για να αποφευχθεί η ουρολοίμωξη,πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής,επιμελής καθαρισμός της περιοχής μετά τη θάλασσα,τακτική αλλαγή μαγιώ και εσωρούχων,επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών και  αποφυγή ασυνήθιστης σεξουαλικής δραστηριότητας.Αξίζει να σημειωθεί και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με εκχύλισμα cranberry πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες,τα οποία,όπως  έχουν δείξει μελέτες, βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.Η εξέταση για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης είναι η γενική ούρων και η καλλιέργεια ούρων για να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.

Με την έγκυρη ενημέρωση και τις κατάλληλες πληροφορίες που θα σας παρέχει ο γυναικολόγος σας,θα είστε σε θέση να απολαύσετε και να χαρείτε αυτήν την υπέροχη εποχή του χρόνου,με ασφάλεια και χωρίς ενοχλητικές καταστάσεις.