Αιμορροϊδοπάθεια
08/08/2015
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ;
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αγγεία κυρίως φλέβες που βρίσκονται φυσιολογικά εντός ή πέριξ του πρωκτού και του κατώτερου ορθού, οι οποίες διατείνονται σε καταστάσεις αυξημένης πίεσης με μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν που παρουσιάζονται οι κιρσοί στα κάτω άκρα. Προκαλούνται μετά από αυξημένη πίεση όταν υπάρχει υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, αλλά και από άλλες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, διαρροϊκό σύνδρομο, αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, κληρονομικότητα, ηλικία και χρόνια δυσκοιλιότητα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ
Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχουν αιμορροΐδες, δεν υποφέρουν όλοι από τα συμπτώματα της νόσου. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η παρουσία ανοιχτόχρωμου αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί της τουαλέτας ή στη λεκάνη. Κάποιες φορές μια εσωτερική αιμορροΐδα μπορεί να προπίπτει δια του πρωκτού εξωτερικά, και να ερεθιστεί ή και να θρομβωθεί όποτε και γίνεται ιδιαίτερα επώδυνη ειδικά κατά την αφόδευση. Τα συμπτώματα από τις εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνη διόγκωση ή ακόμα και μια σκληρή μάζα γύρω από τον πρωκτό η οποία είναι αποτέλεσμα θρόμβου που δημιουργείται εντός της αιμορροΐδας ( θρομβωμένη αιμορροΐδα).
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ;
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή. Περίπου ο μισός πληθυσμός έχει αιμορροΐδες μέχρι την ηλικία των 50. Οι αιμορροΐδες είναι επίσης πολύ συχνές στις εγκυμονούσες γυναίκες. Οι αιμορροΐδες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες και δεν χρήζουν πάντα θεραπείας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνιση τους.
στάδια εσωτερικών αιμορροΐδων
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;
Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από τον Χειρουργό σας όταν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων γίνονται χρόνια, σε κάθε περίπτωση ξαφνικής αιμορραγίας από το ορθό, σε καταστάσεις όπου η αιμορραγία γίνεται σημαντική ιδίως όταν συνδυάζεται με αναιμία και όταν γίνονται ιδιαίτερα επώδυνες ή προκαλούν έντονο κνησμό ( φαγούρα ) ή ερεθισμό της περιοχής.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας από το ορθό χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση και σωστή διάγνωση από το γιατρό σας, ιδίως όταν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες. Κάποιες φορές η αιμορραγία από το ορθό είναι σύμπτωμα άλλων σοβαρότερων παθήσεων του κατώτερου αλλά ενίοτε και του ανώτερου πεπτικού και αυτές θα πρέπει να αποκλειστούν με ασφάλεια. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται συχνά ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση ή ακόμα και γαστροσκόπηση) για να γίνει μια σωστή διάγνωση.
Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού καθώς και προσεκτική επισκόπηση της περιοχής ή ακόμα και πρωκτοσκόπηση, και μπορεί να γίνει στο ιατρείο.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ;
Η Συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων τουλάχιστο στα αρχικά στάδια ή όταν υπάρχουν αντενδείξεις επέμβασης στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τέτοιου είδους μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής
- χλιαρά λουτρά αρκετές φορές την ημέρα για περίπου 10 λεπτά ειδικά μετά από κένωση του εντέρου
- παγοκύστες τοπικά για την μείωση της διόγκωσης ( πρηξίματος)
- εφαρμογή αιμορροϊδικής κρέμας ή υπόθετου για ένα συγκεκριμένο χρόνο ( proctosynalar, anusol κ.τ.λ.)
- μαλακτικά των κοπράνων ή ηπακτικά ( duphalac, senna, fybogel)
- δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες
- αποφυγή παρατεταμένης προσπάθειας κατά την αφόδευση
- αναλγητικά τόσο τοπικά όσο και συστηματικά
Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω μέτρα δεν είναι θεραπευτικά για τη νόσο αλλά αποσκοπούν στην ύφεση των συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου υπάρχει υψηλή πιθανότητα υποτροπής των συμπτωμάτων.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε κάποιες περιπτώσεις οι αιμορροΐδες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Σε όλες τις μεθόδους η αρχή είναι η εξαφάνιση του αιμορροϊδικού ιστού και εκτελείται κάτω από αναισθησία. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία.
Ένας μεγάλος αριθμός τεχνικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ή την σμίκρυνση των όζων και αυτές περιλαμβάνουν.
- Aνάταξη προπίπτοντων όζων και σχάση/παροχέτευση σε περίπτωση σε περίπτωση θρόμβωσης
-Απολίνωση με ελαστικούς δακτύλιους. Ένας ή και πολλαπλοί ελαστικοί δακτύλιοι μπορεί να τοποθετηθούν στη βάση του όζου εντός του ορθού. Ο δακτύλιος αποκόπτει την κυκλοφορία εντός της αιμορροΐδας, και προκαλεί την σμίκρυνση της.
-Σκληροθεραπεία. Ένα χημικό διάλυμα εγχύεται στο αγγείο προκαλώντας τη σμίκρυνση του όζου.
-Ηλεκτρική ή θερμότητα με laser ή χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας. Απαιτεί χρήση ειδικών συσκευών και ο σκοπός είναι ο καυτηριασμός του όζου.
-Απολίνωση των αγγείων με χρήση υπερήχων ( Μέθοδος HAL)
Aνοικτή ή κλειστή αιμορροϊδεκτομή (MilliganMorgan, Whitehead, Ferguson)
-Aιμορροϊδοπηξία με χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (μέθοδος Longo) τεχνική προτεινόμενη από τον γράφοντα καθώς είναι η πλέον ανώδυνη και παρέχει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα όταν εκτελεστεί από εξειδικευμένο χειρουργό.
Δυστυχώς παρόλο που οι χειρουργικές μέθοδοι παρέχουν απόλυτη θεραπεία τα ποσοστά υποτροπής παραμένουν και κυμαίνονται από 60% για τη χρήση δακτυλίων έως και 20-30% για την αιμορροϊδοπηξία. Σε κάποιες φορές απαιτείται επανεπέμβαση.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Η πρόληψη υποτροπής της νόσου στοχεύει στην αλλαγή των συνθηκών που προκάλεσαν αυξημένη ενδοορθική πίεση ή υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση. Δίαιτα με επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, λήψη 2-3 λίτρων υγρών ημερησίως προκαλούν πιο μαλακά και ογκώδη κόπρανα. Αυτό έχει ως συνέπεια την ευκολότερη αφόδευση και προκαλεί μείωση της πίεσης στις αιμορροΐδες. Η αποφυγή μεγάλης προσπάθειας κατά την αφόδευση , όπως και επιμηκυσμένου χρόνου στην τουαλέτα βοηθά επίσης στην πρόληψη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων.