Δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων-μυελού των οστών



Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός, ο οποίος βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος. Είναι το ΄΄εργαστήρι΄΄ εκείνο που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια , λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) δηλαδή παράγει αίμα. Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών έχει υποστεί βλάβη, ανεπαρκεί ή έχει καταστραφεί δεν μπορεί να επιτελέσει την λειτουργία του με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται σοβαρά αιματολογικά νοσήματα όπως μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, λέμφωμα, απλαστική αναιμία κ.τ.λ.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του παθολογικού μυελού των οστών από μυελό υγιούς δότη. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι η ύπαρξη κατάλληλου συμβατού δότη (δότης και ασθενής να παρουσιάζουν συμβατότητα).

Δυστυχώς μόνο το 30% των ασθενών θα βρει συμβατό δότη από το οικογενειακό περιβάλλον (γονείς, αδέλφια, κ.τ.λ.). Για το υπόλοιπο 70% των ασθενών θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Εκατομμύρια ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, είναι καταγεγραμμένοι στο αρχείο αυτό.

Οι καταχωρημένοι Έλληνες εθελοντές ανέρχονται περί τις 40.000, αριθμός εξαιρετικά μικρός για τα 11.000.000 ομοεθνών που ζουν στην χώρα μας. Οι υπηρεσίες Αιμοδοσίας οφείλουν να εντάξουν στην καθημερινή τους λειτουργία την προσέλκυση των εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων περιφερικού αίματος). Αυτό θα επιτευχτεί με τη συνεχή και συστηματική ενημέρωση και διαφώτιση διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων, ξεκινώντας από τον χώρο της εκπαίδευσης, από το σχολείο.

Κάθε άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών με τρία απλά βήματα : 1)Συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη μυελού των οστών 2)Δίνει ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός του τύπος 3)Καταχωρείται ως Εθελοντής Δότης.

Η λήψη του δείγματος γίνεται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί 9:00 – 14:00, το απόγευμα 16:30 – 20:30 και Σάββατο το πρωί 9:00 – 14:00.

Αν ο δότης βρεθεί συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα κληθεί για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων.

Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής του μοσχεύματος. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η συλλογή κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Η λήψη γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας και διαρκεί περίπου δύο ώρες. Ο δότης συνδέεται με ένα μηχάνημα το οποίο αναρροφά το αίμα, διαχωρίζει το αιμοποιητικό μόσχευμα σε έναν ασκό ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται και πάλι στο δότη. Ο δεύτερος τρόπος γίνεται με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης υπό γενική αναισθησία. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για τον δότη.

‘Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος . Αυτό συμβαίνει γιατί ο μυελός των οστών τους παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Σήμερα μπορούμε να σώσουμε αυτά τα παιδιά προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας, προσφέροντας αιμοποιητικά κύτταρα.

Γ ί ν ε  κ α ι    ε σ ύ   δ ό τ η ς   μ υ ε λ ο ύ    τ ω ν    ο σ τ ώ ν.

Μ π ο ρ ε ί ς     ν α    σ ώ σ ε ι ς     μ ι α     ζ ω ή.



Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση του "Φάρου Ζωής" που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του "Χρυσού Σεπτέμβρη-μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας" .Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,80 συνάνθρωποί μας έγιναν  δότες  μυελού των οστών