Παίρνοντας το εξιτήριο από το μαιευτήριο: και τώρα, τι κάνω??!! (Μέρος 1o)


Αγαπητοί γονείς, κατ'αρχάς, να σας ζήσει! Ο ερχομός ενός νέου μέλους της οικογένειας, ιδίως εάν είναι το πρώτο σας παιδάκι, είναι φυσιολογικό να σας προκαλεί άγχος και ανησυχία. Θέλετε να τα κάνετε όλα σωστά. Οι απόψεις που ακούτε ή διαβάζετε όμως είναι συχνά αντικρουόμενες, και αγχώνεστε ακόμα περισσότερο. Πόσο πρέπει να κοιμάται? Πότε και πόσο πρέπει να τρώει? Πως ντύνουμε το μωρό μας? Θα προσπαθήσω παρακάτω να δώσω κάποιες συμβουλές για τις πιο συχνές απορίες των νέων γονέων. Κυρίως όμως, θα ήθελα να σας πω να απολαύσετε αυτή την υπέροχη και μοναδική περίοδο της ζωής σας, και να δώσετε χρόνο στους εαυτούς σας και στο μωράκι κατά τις πρώτες αυτές -δύσκολες ομολογουμένως – ημέρες γνωριμίας σας.

1. Ύπνος. Ένα υγιές νεογέννητο κοιμάται πολύ, μέχρι και 16-17 ώρες το 24ωρο. Η σωστή στάση για τον ύπνο των νεογνών και των βρεφών είναι ΑΝΑΣΚΕΛΑ (στην πλάτη), και όχι πλάγια, και φυσικά ποτέ μπρούμυτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την καμπάνια “Back to sleep” το 1994, με την οποία μειώθηκε η συχνότητα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών κατά περισσότερο από 50%.

ΑΠΑΓΟΡΕΎΟΝΤΑΙ όποιου είδους σφήνες, μαξιλάρια, λούτρινα μαλακά παιχνίδια ή χαλαρά σκεπάσματα, μέσα στα οποία μπορεί να παγιδευτεί ένα βρέφος, μέσα στην κούνια του μωρού σας. Ο υπνόσακος προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική λύση.

Η κούνια καλό είναι να μην τοποθετείται δίπλα σε καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας. Το δωμάτιο θα πρέπει να έχει μια άνετη θερμοκρασία (22-23 βαθμοί), δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερθερμαίνουμε το μωρό μας. Κρατήστε το μωρό μακρυά από καπνό τσιγάρου, και μην χρησιμοποιείτε ανοιχτό τζάκι (εφόσον αυτό είναι εφικτό) τους πρώτους 12 μήνες ζωής του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, αρκεί να είναι πρόσφατα συντηρημένο και τα φίλτρα καθαρά. Να αερίζετε συχνά το δωμάτιο, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Μην κοιμάστε στο ίδιο κρεββάτι με το μωρό σας.

Tip: αυτό που θα σας λείπει περισσότερο τους πρώτους μήνες ζωής του μικρού σας είναι ο ύπνος. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που το μωράκι σας κοιμάται, και κοιμηθείτε!

2. Διατροφή. Η ιδανική διατροφή για το νεογέννητο βρέφος σας είναι ο μητρικός θηλασμός. Θηλάστε όσο πιο αποκλειστικά μπορείτε, μέχρι την εισαγωγή στερεών τροφών, και μετά σε συνδυασμό και με αυτές. Ζητήστε βοήθεια και στήριξη στην προσπάθειά σας αυτή από επαγγελματίες υγείας, τον παιδίατρο και τη μαία σας. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σπουδαίο ρόλο, κυρίως στη βοήθεια που μπορεί να σας παρέχει σε δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα. Ο θηλασμός δεν έχει ωράριο, θηλάστε κατά απαίτηση του μωρού σας. Μην αγχώνεστε για την ποσότητα του γάλακτος που παίρνει το μωρό, ο παιδίατρος σας θα εκτιμά το βάρος του συχνά και αυτό θα είναι και το κριτήριο για το εάν το γάλα σας είναι επαρκές (στη συντριπτική πλειοψηφία των θηλαζόντων βρεφών η ανάπτυξη τους είναι απολύτως φυσιολογική, η ανεπαρκής παραγωγή του γάλακτος είναι εξαιρετικά σπάνια).

Φροντίστε τη διατροφή σας, να τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά, χωρίς να αποκλείσετε τίποτα από τη διατροφή σας (εάν προκύψει πρόβλημα δυσανεξίας στο μωρό σας, ο παιδίατρος θα σας συστήσει δίαιτα αποκλεισμού. Προληπτικός αποκλεισμός δεν έχει κανένα νόημα). Αποφύγετε μόνο τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά, την υπερβολική καφεΐνη (ένας καφές την ημέρα είναι απολύτως αποδεκτός), και μεγάλες ποσότητες οσπρίων ή φυλλωδών λαχανικών (μαρούλι, ωμό σπανάκι, λάχανο), διότι μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στο μικρο σας. Μην καπνίζετε..Εάν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσετε να μην θηλάσετε, ο ιατρός σας θα σας συμβουλέψει για την ποσότητα γάλακτος που πρέπει να τρώει το μωρό.

ΜΗΝ δίνετε στο παιδάκι σας νερό, χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο εκτός από το γάλα του, για το χρονικό διάστημα που τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Δεν του προσφέρουν τίποτα, και είναι επικίνδυνα για την υγεία του.

Οι αναγωγές (μικρές γουλιές που βγάζουν τα μωρά μετά τα γεύματα) είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Μπορεί να κάνει και εμετό, που δεν μας ανησυχεί ως μεμονωμένο γεγονός. Εάν όμως το μωράκι σας κάνει συχνούς εμέτους, ή δείχνει να πονάει στη διάρκεια των γευμάτων, ενημερώστε τον ιατρό σας.

3. Πάνες. Πολλές πάνες!!! Τα νεογνά και τα βρέφη έχουν μεγάλο εύρος φυσιολογικών κενώσεων, από περισσότερες από 12 την ημέρα (για τα θηλάζοντα) μέχρι 1 κάθε 2-3 ημέρες, ή και περισσότερες (για τα θηλάζοντα). Η σύσταση και το χρώμα (χρυσαφί, κίτρινο με λευκά “σποράκια”, πράσινο) των κοπράνων για τα μωρά που θηλάζουν αλλάζει μέσα στη μέρα ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Αυτό που ΔΕΝ είναι φυσιολογικό είναι το αίμα στα κόπρανα.

Οι βρεγμένες πάνες (με ή χωρίς κόπρανα) είναι ένας καλός δείκτης του αν το μωράκι σας τρώει επαρκώς. Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 6-7 βρεγμένες πάνες το 24ωρο (με εξαίρεση τις πρώτες ήμερες ζωής, όπου τα ούρα θα είναι λιγότερα). Κατά τα πρώτα δυο-τρία 24ωρα της ζωής του, μπορεί να παρατηρήσετε πορτοκαλο-ρόδινη απόχρωση στα ούρα. Οφείλεται σε κρυστάλλους ουρικού οξέως και είναι φυσιολογικό φαινόμενο.
Το νεογέννητο κοριτσάκι σας μπορεί να έχει έκκριση βλέννης, με ή χωρίς αίμα, από τον κόλπο. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μητρικές ορμόνες και θα υποχωρήσει μόνο του.
Τα περισσότερα νεογέννητα αγοράκια εμφανίζουν φίμωση, δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να γίνεται προσπάθεια βίαιης διάνοιξης.
Μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διόγκωση στους μαστούς (στήθος), και κάποιες φορές και έκκριση. Είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.


Να σας ζήσει και πάλι, το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής σας μόλις ξεκίνησε! Απολαύστε το!

Χριστίνα Σπυρίδου, Παιδίατρος. MD, MRCPCH