Πυρετικοί σπασμοί: τρομακτικοί αλλά καλοήθεις


Όλοι οι παιδίατροι έχουμε δει να καταφθάνουν στο ιατρείο μας ή ακόμα πιο συνηθισμένα στα επείγοντα του νοσοκομείου, κατατρομαγμένοι γονείς που έχουν οδηγήσει με το γκάζι σανιδωμένο και κορνάροντας σε όλη τη διαδρομή, κρατώντας στην αγκαλιά τους το μικρό τους, έχοντας ζήσει μια εφιαλτική εμπειρία:

 

το παιδάκι τους έκανε το πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών.

 

Συνήθως, όταν φτάνουν στο γιατρό,οι γονείς είναι σε χειρότερη κατάσταση από το μικρό, κατάχλωμοι και αγχωμένοι, ενώ εκείνο τις περισσότερες φορές έχει συνέλθει και είναι μια χαρά ή λίγο υπνηλικό.Είναι πάντως αλήθεια ότι το επεισόδιο είναι δραματικό για τους γονείς,πολλές φορές ακόμη κι όταν δεν είναι το πρώτο.Ευτυχώς, παρότι τρομακτική ,η κατάσταση είναι καλοήθης και με άριστη πρόγνωση

 

Τι είναι όμως οι πυρετικοί σπασμοί;

 

Είναι σπασμοί που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πυρετού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνώς έως πέντε χρονών και συνοδεύονται από απώλεια της επαφής με το περιβάλλον. Οι σπασμοί μπορεί να έχουν τη μορφή συσπάσεων των χεριών και των ποδιών αλλά και προσήλωσης βλέμματος (το παιδί “καρφώνει” το βλέμμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο )και περιστοματικής κυάνωσης (γίνεται πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος γύρω από το στόμα)

 

Ο πυρετός συνήθως είναι χαμηλός την ώρα που εμφανίζονται οι σπασμοί και οι γονείς μπορεί να μην τον έχουν καν αντιληφθεί.Οι σπασμοί διαρκούν λίγα λεπτά(λιγότερο από 15) αν και στους γονείς φαίνεται ότι κρατούν πολύ περισσότερο.

 

Οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι πολύ σπάνιοι:2-4% των παιδιών μεταξύ 6 μηνών και πέντε χρονών θα τους εμφανίσουν με πιο συνηθισμένη την ηλικία γύρω από τους 18 μήνες. Αν και οι γονείς εμφάνιζαν πυρετικούς σπασμούς στην παιδική ηλικία, υπάρχει μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσει και το παιδί τους.

 

Αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ, οι γονείς συνήθως αρχίζουν να ρωτούν με αγωνία:μπορεί να έχει το παιδί κάποιο πρόβλημα στο μέλλον;Μπορεί να εκδηλώσει επιληψία;Μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη και η αντίληψή του;

 

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να ξαναεμφανιστούν σε επόμενο ή επόμενα επεισόδια πυρετού αλλά δεν προκαλούν βλάβες στο παιδί και με τον καιρό περνάνε.

 

Ωστόσο, ένα παιδί με πυρετικούς σπασμούς θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από παιδίατρο, ακόμη κι όταν δεν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο.Πρέπει να διαπιστωθεί η αιτία του πυρετού που συνήθως είναι κάτι αθώο, όπως μια ίωση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία σοβαρή ασθένεια που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί δεν κινδυνεύει από τους σπασμούς αλλά από την αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα.

 

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν το παιδάκι σας εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς;

 

Το πρώτο και βασικό να κρατήσετε (όσο μπορείτε ) την ψυχραιμία σας. Η ζωή του παιδιού δεν κινδυνεύει. Δε χρειάζεται να βάλετε κάτι στο στόμα του ούτε να του κάνετε τεχνητή αναπνοή.Γυρίστε το στο πλάι και ξεκινήστε για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια με ηρεμία.Αν δεν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο,πιθανώς ο/η γιατρός σας θα σας έχει δώσει κάποιο φάρμακο να χορηγήσετε αν οι σπασμοί κρατούν αρκετά.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος ιδιαίτερος έλεγχος π.χ. ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Με τον καιρό τα επεισόδια γίνονται πιο σπάνια και τέλος σταματούν έως την ηλικία των πέντε χρόνων ή και νωρίτερα. Σε σπανιότερες περιπτώσεις που οι πυρετικοί σπασμοί έχουν κάποιες ιδιαίτερους χαρακτήρες μπορεί ο/η γιατρός σας να σας συστήσει κάποιον επιπλέον έλεγχο ή εκτίμηση από ειδικό.

 

Να θυμάστε ότι οι πυρετικοί σπασμοί είναι τρομακτικοί αλλά όχι επικίνδυνοι. Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Το να οδηγήσετε με εκατόν σαράντα ή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας είναι αυτό που τελικά θα εκθέσει σε κίνδυνο το παιδί αλλά και όσους το συνοδεύουν.