Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - Ομάδα Υποστήριξης παιδιών με Τύπου 1 Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1), ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Ο διαβήτης δεν είναι μια ήπια νόσος. Είναι μια μόνιμη διαταραχή της μεταβολικής ομοιοστασίας του οργανισμού, που η μη ή κακή αντιμετώπιση της, θα οδηγήσει σε μία ή περισσότερες χρόνιες επιπλοκές. Οι στατιστικές είναι εντυπωσιακές.

• Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με  

  Διαβήτη   έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

 • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους

   εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες  

   ηλικίες, εφήβους και παιδιά.

• Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με  

  εκείνους που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει  

  πρόωρα την καρδιά

• Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

 • Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας  

   (αιμοκάθαρσης)

• Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

• Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

 • Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

• Ο διαβήτης εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια

• Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και

  κατάθλιψη.

Όμως δεν είμαστε άοπλοι μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο. Ασπίδα μας είναι η πρόληψη και η καλή ρύθμιση.

Με σωστή διατροφή και άσκηση μπορούμε να προλάβουμε 6 στις 10 περιπτώσεις Διαβήτη Τύπου 2.

Επίσης, με τη σωστή ρύθμιση, δηλαδή με τη σωστή χρήση των φαρμάκων και κυρίως της Ινσουλίνης μαζί με την υγιεινή διατροφή μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις  επιπλοκές κάθε μορφής Διαβήτη.

Κύρια αιτία για την αύξηση της συχνότητας του Τύπου 2 Διαβήτη, ο οποίος αποτελεί το 90-95% των περιστατικών, αποτελεί ο λεγόμενος «τοξικός τρόπος διαβίωσης» στην κοινωνία του καταναλωτισμού.  Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του τρόπου ζωής είναι η κακή διατροφή και η παχυσαρκία ήδη από την παιδική ηλικία, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, η υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπών, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και το στρες. Ενώ σημαντικός παράγοντας αύξησης των κρουσμάτων είναι και η κρίση καθώς ο κόσμος εξωθείται στην απλή εξασφάλιση τροφής και όχι στην επιλογή διατροφής με κριτήριο τη διατροφική της αξία (fast food, junk food).

Έτσι επίκαιρα ο φετινός εορτασμός έχει σαν κεντρικό θέμα τη διατροφή, με κύρια μηνύματα:

 

  1. 1.    Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης του Τύπου 2 Διαβήτη.

 

  1. 2.    Η υγιεινή διατροφή αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της αποτελεσματικής θεραπείας κάθε μορφής Διαβήτη όπως και της πρόληψης των επιπλοκών της νόσου.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας συμμετέχοντας στο γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη και συγχρόνως ανταποκρινόμενος στην κραυγή αγωνίας του κερκυραϊκού λαού «Θέλουμε γιατρούς για τα παιδιά μας» ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας «Ομάδας Υποστήριξης Παιδιών με Τύπου 1 Διαβήτη» στα πλαίσια του Κοινωνικού Ιατρείου του Συλλόγου μας.

Η ομάδα, αποτελείται από ένα γιατρό Διαβητολόγο, με άδεια λειτουργίας Διαβητολογικού Ιατρείου, έναν Παιδίατρο, ένα Οφθαλμίατρο, μία Διαιτολόγο, δύο Ψυχολόγους Υγείας, ένα ενηλίκων και μια παιδιών όπως και μία νοσηλεύτρια.

Όλοι οι συμμετέχοντες είναι εθελοντές και θα παρέχουν δωρεάν υποστήριξη στα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών, με Τύπου 1 Διαβήτη.