Δελτίο Τύπου του ΙΣ Κέρκυρας για τη γρίπη

AΡ.ΠΡΩΤ. 190

Κέρκυρα, 4-2 -2019


    Καθώς κορυφώνεται η έξαρση της εποχικής γρίπης, αναφέρονται όλο και περισσότερα σοβαρά περιστατικά, με επιπλοκές που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης.
    Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που παρακολουθούν τη δραστηριότητα της γρίπης, χαρακτηρίζουν αυτές τις εξελίξεις αναμενόμενες και συνιστούν ψυχραιμία.
    Η μέχρι στιγμής πορεία του ιού κινείται σε αναμενόμενα για περίοδο έξαρσης πλαίσια, ενώ για την ώρα τουλάχιστον δεν διαφαίνεται κάποια ανησυχητική μετάλλαξη των στελεχών που κυκλοφορούν.
    Η μη ύπαρξη μετάλλαξης των στελεχών που κυκλοφορούν σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε τον Οκτώβριο καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
    Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάρρωση από τη γρίπη χωρίς επιπλοκές είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, ώστε εξίσου έγκαιρα να ξεκινά η θεραπεία εφόσον κριθεί απαραίτητη.
    Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.
    Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
    Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:
    • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
    • ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
    • κυάνωση
    • άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
    • μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
    • διέγερση ή σπασμοί
    • επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης
Στους ενήλικες τα συμπτώματα που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν είναι:
    • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
    • δύσπνοια
    • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
    • λιποθυμικά επεισόδια
    • σύγχυση
    • πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.
    Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
Ανοσοκατεσταλμένα
Μεταμοσχευμένοι
Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
Παχύσαρκοι
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
Επαγγελματίες υγείας
Επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας.

    Πώς θα προστατέψουμε επομένως τον εαυτό μας και τους άλλους;
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά να γίνει εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί και με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής: Μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, καλύπτουμε το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, πετάμε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και πάνω από όλα πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας!O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος Καλούδης                                       Αναστασία Αποστολίδου

© 2015 Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας.

Σχεδιασμός & ανάπτυξη: Webits