Αναγόρευση του νομπελίστα A. Ciechanover σε Επίτ. Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Χημείας, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Technion και Καθηγητή Διακεκριμένων Ερευνών στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport, Aaron J. Ciechanover.

 Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, ώρα 20.00 στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας. Στο πλαίσιο της τελετής ο τιμώμενος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “The revolution of personalized medicine: Are we going to cure all diseases and at what price?”.

                                                                                                                                                                                          Συνημμένη θα βρείτε την πρόσκληση από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, με την οποία  σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή αναγόρευσης.

Ποιος είναι ο Aaron Ciechanover

Ο Aaron Ciechanover γεννήθηκε το 1947 στην Χάιφα, Ισραήλ. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Technion(IsraelInstituteofTechnology) στο Ισραήλ. Παράλληλα είναι καθηγητής Διακεκριμένων Ερευνών στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport στο Ισραήλ

Το 1971 και 1973 έλαβε τα μεταπτυχιακά του διπλώματα (M.Sc., M.D) από το Hebrew University στην Ιερουσαλήμ. Το 1982 απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα (D.Sc.) στις Βιολογικές Επιστήμες από το Τμήμα Ιατρικής του Technion - Israel Institute of Technology της Χάιφα. Εκεί, μαζί με τους Dr. Irwin Rose και Dr. Avram Hershko ανίχνευσαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το Νομπέλ Χημείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα καταστρέφουν τις περιττές πρωτεΐνες τους μέσω μιας σειράς σταδιακών αντιδράσεων που διευκολύνονται από τη δράση ενός πολυπεπτιδίου που ονομάζεται ubiquitin (ουβικιτίνη). Η πλήρης κατανόηση της δράσης της μεσολαβούσης ουσίας ουβικιτίνης στη διαδικασία της πρωτεϊνικής διάσπασης άνοιξε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον αρκετών ασθενειών (όπως ο αυχενικός καρκίνος, η λευχαιμία και η κυστική ίνωση) στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων που ο AaronCiechanoverέχει λάβει είναι τα: AlbertLaskerAward(2000), IsraelPrize(2003), Βραβείο Νόμπελ (2004).  Είναιμέλοςτων: Israeli National Academy of Sciences and Humanities, European Molecular Biology Organization (EMBO), American Academy of Arts and Sciences (Foreign Fellow), American Philosophical Society, National Academies of Sciences (NAS), National Academies of Medicine (NAM), Pontifical Academy of Sciences (Βατικανό), Chinese Academy of Sciences (CAS), Russian Academy of Sciences, German Academy of Sciences (Leopoldina).